De oorsprong van thee

Er doen verschillende legendes de ronde over de oorsprong van thee. Verschillende landen kennen elk hun eigen legende.

China.

Volgens een Chinese legende werd thee ongeveer 3.000 jaar voor Christus per ongeluk ontdekt  door keizer Shen Nung.  De keizer zette een kamp op met zijn gevolg in de schaduw van een grote boom. Er werd een vuur gemaakt en een pot met kokend water bereid. De hitte van het vuur zorgde ervoor dat sommige bladeren van de boom werden gedroogd.  Vanwege een plotselinge felle wind waaiden sommige van deze bladeren van de boom en kwamen er enkele in de pot met kokend water terecht. Het water kleurde goud en een heerlijke geur verspreide zich. De keizer proefde de drank en was uitermate verrast door de geur en de heerlijke smaak. De drank zorgde ook gelijk voor een verfrissend en verkwikkend effect. De keizer riep uit enthousiasme " T'sa ", dat letterlijk goddelijk betekent. Tot vandaag de dag is " cha " de naam voor thee in het Chinees.

Indië.

Volgens de Indiase legende, 500 jaar na Christus, maakt Fakir Dharma de gelofte om voor een periode van 7 jaar niet te gaan slapen. Na 5 jaar van geestelijke ontberingen lijkt hij deze gelofte te moeten breken omdat hij het simpelweg niet meer kan volhouden. Het idee de gemaakte gelofte te moeten breken brengt hem tot uiterste wanhoop waarbij hij uit een puur gevoel van machteloosheid een paar bladeren van een boom trekt en deze in zijn mond stopt en er op begint te kauwen. Onmiddellijk ervaart Dharma  een verfrissend en verkwikkend effect waarbij ook zijn vermoeidheid gelijk verminderd. Deze ervaring draagt er toe bij dat Dharma zich aan zijn gelofte houdt en de 7 jaar van niet slapen weet vol te maken.

Japan.

De Japanners hebben ook hun eigen legende met betrekking tot de ontdekking van thee. De boeteling beloofde 7 jaar meditatie en niet te slapen in deze periode. Ondanks deze gelofte viel hij 's nachts in slaap. Toen hij de volgende ochtend wakker werd, was hij zo boos door zijn falen dat hij zijn oogleden afsneed en naar de grond gooide. Zodra de oogleden de grond raakten groeiden er wortels aan die zich al snel ontwikkelden tot een grote struik. Toen de boeteling dit wonder zag, bereidde hij zichzelf een drankje uit de bladeren. Mensen uit alle gebieden kwamen naar deze wonderboom toe en velen volgden de boeteling en maakten een drankje van de bladeren. De kennis van het verfrissende en verkwikkende effect van de drank was overal verspreid. De heerlijke smaak en geur waren reden genoeg om deze drank als "goddelijk" te zien. Tot op heden gebruikt de Japanse taal hetzelfde karakter voor ooglid en thee.

 

© 2019 - 2024 Het Kadocafe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel