Navigatie

Classificatie van thee

De classificatie van de thee volgt uit het laatste onderdeel van de productiefase; de sorteerfase. Er zijn vier hoofdgroepen te onderscheiden in de ouderwetse productie:

  • Blad;
  • Gebroken blad;
  • Theedeeltjes/ Fannings;
  • Stof/ Dust.

Deze categorieën specificeren en verwijzen naar de verschillende bladgroottes en de daarbij horende sterktes.

Het classificeren is gebaseerd op de kwaliteit van de bladeren: hele bladeren, gebroken bladeren, geplette bladeren (fannings/theedeeltjes) en stof (dust). In elke categorie staan de hoogste classificaties als eerste op de lijst. De kleine theedeeltjes en stof worden meestal gebruikt voor de commerciële theesoorten die op grote schaal worden geproduceerd, ze zijn vaak sterk van smaak en kleuren de cup snel en daarmee dus ideaal voor de bekende theezakjes.

De kleinste delen van de blad , zonder de stam van ribben , die worden verzameld gedurende de zeven . Fannings en Dust zijn hoogproductief, sterk, kleuren de cup snel en derhalve de voorkeur voor gebruik in theezakjes.

Heel blad:

  • FTGFOP1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves). Hoofdzakelijk van Darjeeling, ook deels van Assam. Beste topklasse productie; gemaakt met speciale aandacht; uniform blad, keurig.
  • SFTGFOP1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves).
  • TGFOP1/TGFO P (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves / Tippy Golden Flowery Orange Pekoe). Hoofdklasse in Darjeeling en Assam.
  • GFOP1 (Golden Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves). Nu minder voorkomend in Assam en Darjeeling.
  • FOP/FOP1 (Flowery Orange Pekoe/Flowery Orange Pekoe First Grade Leaves). Tweede klasse in Assam, Dooars en Bangladesh, topklasse in China. Lang blad, weinig punten.
  • OP sup (Orange Pekoe Superior) Alleen uit Indonesië.
  • OP (Orange Pekoe) Hoofdklasse in Sri-Lanka en Java theeproductie. Kan bestaan uit lange, draadachtige bladeren zonder punten.
  • BOP1 (Broken Orange Pekoe First Grade Leaves). Half blad thee. Een specialiteit uit de “lage districten” van Sri- Lanka. Groffe, zwartbladige thee, bestaat uit grofweg 40 % OP en 60 % Pekoe/BOP.
  • Zonder klasse: Sommige OP2 (Orange Pekoe Second Grade Leaves). Bladthee met toegevoegde ingrediënten, maar alleen in Sri-Lanka en Zuid-India.

Gebroken Blad:

  • P/FP (Pekoe/Flowery Pekoe) Voornamelijk in Sri-lanka en Zuid-India, ook geproduceerd in sommige delen van Kenia. Vaak ruwer, vleziger gebroken blad.
  • BOP (Broken Orange Pekoe)Grof, Indonesische naam voor Pekoe.
  • BPS (Broken Pekoe Souchong) Naam voor Pekoe in Assam en Darjeeling.
  • TGFBOP1 (Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1) Beste gebroken eerste klas theebladen in Darjeeling en delen van Assam. Hoog puntgehalte, uniform blad.
  • GFBOP1 (Golden Flowery Broken Orange Pekoe 1) Voornamelijk geproduceerd in Assam als de beste gebroken klasse; de enige puntige gebroken bladeren van Kenia.
  • GBOP (Golden Broken Orange Pekoe) Volgende, tweedeklasse thee. Niet homogeen blad, minder punten.
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) Ruwer gebroken met een paar punten uit Assam, Sri-Lanka, Indonesië, China en Bangladesh. In Zuid-Amerika ruwer, zwart, gebroken bladeren. In Zuid-India, staat Pekoe vaak bekend als FBOP.
  • BOP (Broken Orange Pekoe) Voornaamste gebroken klasse in Sri-Lanka, Zuid-India, Java en China.
  • BP (Broken Pekoe) Uit Indonesië. Sri-Lanka, Zuid-India.
  • FBOPF (Finest Broken Orange Pekoe Flowery) Voornamelijk uit de “lage gebieden” van Sri-Lanka. Een bladerig BOP1 met punten. Specialiteit: zogenoemde “Spinnen Blad”.
  • BT (Broken Tea) Uit Sumatra, Sri-Lanka en sommige delen van Zuid-India. Meestal een zwart, open, vlezig blad, zeer omvangrijk.

Theedeeltjes/Fannings:

  • BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings) Voornaamste klasse in Sri-Lanka, Indonesië, Zuid-India, Kenia, Mozambique, Bangladesh en China. Zwartbladige thee, een paar toegevoegde ingrediënten, uniforme deeltjesgrootte, geen punten. In Indonesië BOP fijn, kleinbladige BOP.
  • TGFOF (Tippy Golden Flowery Orange Fannings).
  • GFOF (Golden Flowery Orange Fannings) Beste klasse in Darjeeling voor de theezakjesproductie.
  • FOF (Flowery Orange Fannings) Standaard in Assam , Dooars en Bangladesh . Sommige bladgroottes komen in de buurt van de kleinere gebroken bladeren.
  • OF (Orange Fannings) Uit Noord-India en sommige delen van Afrika en Zuid-Amerika.
  • PF (Pekoe Fannings)

Stof/Dust:

  • D1 (Dust 1) Uit Sri-Lanka, Indonesië, China, Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-India.
  • PD/PD1 (Pekoe Dust/Pekoe Dust 1) Voornamelijk geproduceerd in India.
┬ę 2019 Het Kadocafe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.