Adviezen rondom thee zetten

Thee zetten is niet zo eenvoudig als het lijkt. Niet alle thee wordt namelijk op dezelfde manier bereid. Het is ontzettend belangrijk om de juiste techniek te kennen voor de thee die je wilt gaan zetten. Alleen op die manier haal je het beste uit de thee en komen de smaken het best tot hun recht. Daarbij is ook de kwaliteit van het water heel belangrijk. Spa blauw geeft het beste resultaat, zeker als het leidingwater erg hard is.

Bereiden van Rooibos
Traditioneel wordt Rooibos met het water meegekookt. De Rooibos wordt in een pannetje met koud water gedaan en aan de kook gebracht. Zodra het water heeft gekookt, is de Rooibos klaar voor consumptie.

Nu is bovenstaande zetmethode niet altijd even handig, zeker als je op kantoor bent. Gelukkig kan je Rooibos op dezelfde manier zetten als thee. Gemiddeld moet het water tussen de 90ºC - 100ºC zijn alvorens het over de Rooibos gegoten wordt.

De gemiddelde zettijd voor Rooibos is tussen de 5 en 10 minuten. 

Bereiden van Oolong, Pu-erh en zwarte thee
Voor het bereiden van een kop Oolong, Pu-erh of zwarte thee begin je altijd met gefilterd of mineraal water. Laat het water kort koken. Spoel de pot en/of kop met het warme water zodat deze opgewarmd wordt.

Meet vervolgens de juiste hoeveelheid thee af, ga uit van ongeveer 1-2 gram per kop. Als eerste schenk je net genoeg water over de bladeren om ze te bedekken. Dit laat je 10-20 seconden staan waarna je het water afgiet. Je spoelt de thee als het ware. Dit zorgt er voor dat de blaadjes zich beter openen en de temperatuur in de kop en/ of pot nog hoger wordt.
Giet vervolgens het kokende water over de bladeren en laat de thee ongeveer 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van de smaak die je wenst. Als de gewenste smaak is bereikt kun je de bladeren uit de kop of pot verwijderen (of de pot leeg gieten) om te voorkomen dat de bladeren doorkoken. Op deze manier kun je meerdere koppen/ potten thee trekken uit dezelfde bladeren.

Bereiden van groene en witte thee
Voor het bereiden van groene en witte thee begin je altijd met gefilterd of mineraal water. Breng het water aan de kook en wacht vervolgens tot het water is afgekoeld tot ongeveer 85 tot 75 graden Celsius voordat je het over de theebladeren giet. Het duurt zo'n 30 tot 60 seconden totdat het kokende water tot deze temperatuur is afgekoeld. 70-75 graden Celsius is de juiste temperatuur voor groene thee, terwijl witte thee het beste smaakt bij een temperatuur van 80-85 graden Celsius.

Opmerking: gebruik nooit kokend water voor het zetten van groene of witte thee. Je "kookt" dan de bladeren waardoor deze bitter zal smaken.

Gebruik ongeveer 2 gram per kop. Je kunt de bladeren voor meer dan één kop thee gebruiken. Mits je thee goed zet, geven hele theebladeren meerdere koppen thee per theelepel.

Spoel de kop of pot die je wilt gebruiken altijd eerst met heet water. Vul hem hierna met de gewenste hoeveelheid theebladeren. Om de hoeveelheid cafeïne te verminderen schenk je als eerste net genoeg water over de bladeren om ze te bedekken. Dit laat je 20 seconden staan waarna je het water afgiet. Schenk vervolgens voldoende water in de kop of pot en geef de thee voldoende tijd om te trekken.

Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak. Je zult moeten experimenteren om uit te vinden wat je het lekkerst vindt. Ook met de hoeveelheid thee kun je experimenteren wat het zetten en drinken van thee een persoonlijk tintje geeft.

Als de juiste smaak bereikt is, verwijder dan de bladeren om te voorkomen dat ze doorkoken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de thee een bittere smaak krijgt. Groene thee kan ook prima gekoeld gedronken worden. Laat de groene thee in dat geval twee en een halve minuut trekken. Wacht tot de thee is afgekoeld voordat je ijs toevoegt.

© 2019 - 2024 Het Kadocafe | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel